Pagina's

woensdag 9 november 2011

Weinig energie!

Weinig energie! Ja, met een uitroepteken! Het is namelijk een positief gebrek aan energie. Gisteren kreeg ik de jaarnota van het energiebedrijf en ik krijg ruim 500 euro terug! En dat voelt heerlijk, niet alleen om het geld, maar het is fijn om te weten dat ik niet voor niets zo zuinig probeer te doen en zo veel mogelijk mijn houtkachel gebruik als hoofdverwarming, en dat mijn vriend niet voor niets hout blijft aanslepen om dat mogelijk te maken. Dat ik niet voor niets niet elke dag douche als ik de hele dag alleen maar aan mijn computer heb zitten werken, maar me af en toe aan de wastafel was. Dat ik niet voor niets trouw alle lichten achter me uit doe en de kraan niet onnodig laat lopen. En het stimuleert enorm om op dezelfde voet verder te gaan. Ik ga niet proberen nog zuiniger te doen, want het moet ook weer niet armoedig worden. Ik vind het precies goed zo.

Mijn verbruik het afgelopen jaar:
Gas: 681 m3
Electriciteit: 2017 kWh

Electriciteit moet naar mijn gevoel nog omlaag kunnen, want ik ben wat laks geworden met het uitzetten van mijn computer 's nachts. Vaak ga ik zo laat naar bed en heb ik mijn werk en allerlei hulpprogramma's openstaan dat ik net geen zin meer heb om alles uit te zetten en de volgende dag opnieuw te moeten opstarten. Alleen mijn monitor en de boxjes gaan standaard uit, de computer gaat vanzelf in de spaarstand. Onzin natuurlijk, vanaf vanavond gaat ie weer helemaal uit!

Na het overstappen op een nieuwe energiemaatschappij eind vorig jaar ging mijn maandbedrag omlaag naar 97 euro. Voor de zekerheid heb ik dat verhoogd naar 100 euro, nog steeds minder dan ik daarvoor betaalde. Nu gaat mijn maandbedrag naar 75 euro, maar dat ga ik ook iets verhogen, ik denk naar 85 euro. Liever weer iets terugkrijgen dan volgend jaar opeens te moeten bijbetalen. Scheelt me al met al toch 15 euro vaste lasten per maand. En dat zijn heel wat halfjes brood!

En dan kreeg ik gisteren nog een leuk bericht. Elk jaar krijg ik als vertaler de leenrechten uitgekeerd van door mij vertaalde boeken die in bibliotheken zijn uitgeleend. Van de verkoop van boeken in de boekwinkel krijg ik helemaal niets, die rechten zijn in de meeste gevallen afgekocht door de uitgever. Van mij mag dus iedereen lid van de bibliotheek worden, zoals jullie begrijpen. Hoewel andere vertalers klagen dat het leenrechtbedrag dit jaar zo tegenvalt, kom ik op ongeveer hetzelfde bedrag uit als vorig jaar, iets meer dan 2000 euro. Dit moet ik wel als inkomsten opgeven aan de belasting, maar alles wat erover blijft, zie ik maar als een fijn extraatje. Mijn sinterklaascadeautje, noem ik het altijd, want het wordt meestal begin december gestort.

Ik kan mijn buffertje dus weer een beetje spekken. En dat stimuleert tot nog meer zuinigheid met vlijt, want het geeft zo'n rust in mijn hoofd om te weten dat ik iets achter de hand heb voor het geval ik onverhoopt een paar maanden niet zou kunnen werken. Als alles goed gaat, hoef ik mijn buffertje voorlopig niet aan te spreken. En dat geeft lucht!

6 opmerkingen:

 1. Dat is een positief berichtje! Ik wordt er meteen vrolijk van. Lekker zoveel terug krijgen. Ik ga er ook stinkend mijn best voor doen. groetjes van Teddy. ik ga je volgen hoor

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat gasverbruik! Ik zou er jaloers op worden.Kun jij dan merken,dat er steeds minder gelezen wordt in bibliotheken?Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een ontzettend lekker gevoel!! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wow, wat een goed nieuws allemaal! Geniet ervan :-) En ik ga je ook volgen, want volgens mij deed ik dat nog niet. (En klikken ;-) )

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dank jullie wel! En Lekker Leven Met Minder, leuk dat je mij ook gaat volgen (en klikken :-)), jij staat al een tijdje in mijn lijstje met weblogs en ik lees je graag.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat heerlijk dat je zoveel geld terugkrijgt.
  Gr. LZV

  BeantwoordenVerwijderen