Pagina's

vrijdag 20 januari 2012

Geld achter de hand

Gisteren kreeg ik voor het invullen van enquetes een VVV-bon van 10 euro thuisgestuurd. Die ging in het laatje bij de bon van 7,50 euro van de slager om de hoek (had mijn vriend gewonnen met klaverjassen), de AH-bon van 10 euro (kerstpakket vriend), de ANWB-bon van 10 euro (5 euro voor betaald met rentepunten van de ING) en de vijfjes staatsloten waar 6 euro op is gevallen. Daar komt binnenkort nog bij een bon van 25 euro van bol.com die ik krijg omdat ik ben overgestapt op een andere zorgverzekering, en bij Money Miljonair heb ik inmiddels een leuk bedrag van ruim 70 euro staan (ook mede dankzij die nieuwe zorgverzekering).  Dat is alles bij elkaar toch mooi bijna 140 euro aan geld achter de hand. Je zult het maar een keer nodig hebben!

Van de week werd ik gebeld door een oude opdrachtgever waar ik vroeger veel voor werkte. Ze hebben een grote vertaalopdracht waar ze vijf vertalers voor benaderen, of ik wilde meedoen. Twijfel, twijfel, want de deadline is begin april, en dat is ook de deadline van het best pittige boek dat ik nu aan het vertalen ben. Bovendien hanteert deze opdrachtgever een vrij lage woordprijs (zij zijn zelf tussenpersoon, dus op zich begrijpelijk), een van de redenen waarom ik nog weinig voor ze doe. Maarrrr, bedacht ik toen, als ik twee maanden stevig doorbuffel, zijn die inkomsten wel extra, want ze komen bovenop de verwachte inkomsten voor de komende maanden. Opdracht dus toch aangenomen, wat wel inhoudt dat alle sociale contacten tijdelijk op een laag pitje zullen komen te staan, want o jee, dat wordt weer nachtwerk. Toch zie ik er niet zo heel erg tegenop, ik ben niet bang voor hard werken, en het brengt me waarschijnlijk weer wat sneller bij mijn streefbuffer van 10.000 euro aan het eind van dit jaar. En zeg nu zelf, wat kun je met dit weer beter doen dan lekker binnen aan je computertje extra inkomen genereren met iets wat je leuk vindt? En dus zat ik vanochtend om 7 uur al lekker met een kop thee te werken, en heb ik halverwege de dag mijn doel van 3000 woorden per dag al gehaald. Daar komen er vandaan dus nog met gemak 2000 bij.

Ondertussen is het weer even extra opletten met geld uitgeven. Ik wacht weer op de veel te late betaling van een factuur, en weiger om geld over te maken van mijn spaarrekening, tenzij het natuurlijk echt niet anders kan. Ik eet al bijna een week uit voorraad. Begin van de week had ik veel groenten gehaald en heb daar heerlijk van gegeten. In de vriezer lag nog wat vlees. Dus at ik maandag zelfgemaakte saté met spitskoolsalade, gebakken aardappeltjes en broccoli; dinsdag Chinees gemarineerd vlees met zelfgemaakte zoetzure saus met paprika, ui en ananas, en wat mie erbij; woensdag een gehaktbal met spitskoolsalade en witlof, gisteren spitskoolstamppot met de rest van de gekookte aardappelen en spekjes, en vanavond een stukje zalm (ook vriezer) met de rest van de broccoli en een zelfgemaakt kaassausje, en waarschijnlijk weer een spitskool-rucolasalade erbij, gewoon omdat dat zo ontzettend lekker en snel klaar is.

Verder bezuinig ik vrolijk op de oude voet verder door onder andere:
 • 's avonds de houtkachel te stoken
 • de cv overdag maximaal op 19 graden te zetten ('s ochtends zelfs op 18, totdat mijn handen te koud worden om lekker te kunnen typen, dan gaat ie een graadje hoger)
 • wattenschijfjes in 6 stukjes te knippen (groot zat)
 • gele dweiltjes en schuursponsjes doormidden te knippen (werkt echt net zo goed)
 • vaatwasblokjes doormidden te breken
 • goed op aanbiedingen in de supermarkten te letten
 • niets te kopen wat ik niet nodig heb (geen behoefte aan ook)
 • lekker twee, of drie, koppen thee te zetten van 1 eenpersoonszakje (ik hou toch al niet van sterke thee)
 • 's avonds als ik trek krijg popcorn te maken van een klein handje mais
 • om de dag te douchen (en om de dag aan de wasbak met een washandje, echt wel voldoende als je de hele dag bijna alleen maar je vingers beweegt)
 • geen etenswaren weg te gooien
Ik moest echt heel hard nadenken om bovenstaand lijstje op te hoesten, want ik doe die dingen allemaal al zo automatisch dat ik het niet eens meer als consuminderen zie. Goed teken, toch?

9 opmerkingen:

 1. Heerlijk zo'n opdracht, en dus inkomen. En ook omdat je het vanuit huis kunt doen!

  Ik ben nu ook de gelukkige bezitter van een houtkachel, en wij stoken ook s'avonds. Ik probeer nu of ik het zonder verwarming af kan in de woonkamer, maar dat blijkt nog een beetje te fris tot nu toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Poeh, je bent bijna nog 'erger' dan ik ;)

  Hopen dat je snel weer wat geld binnenkomt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. herkenbaar hoor die bezuinigingstips...alleen dat wattenschijfje in 6-en knippen is nieuw voor mij en een houtkachel heb ik helaas niet....
  Lekker dat er wat extra geld binnen gaat komen, je werkt er ook hard voor maar alles is meegenomen toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wattenschijfje in 6en, dan houd ik echt niets over haha.
  Je mag je crediteur wel even herinneren aan de nog openstaande nota,
  anders aanmaning sturen. Soms wachten ze er gewoon op.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Vlijtig Liesje: Als je gratis hout zoekt voor in je kachel, zou ik eens op zoek gaan naar een steigerbouwbedrijf in je buurt. Die hebben vaak bakken vol staan die weggaan. Je kunt het altijd proberen, toch?
  @Zuster Klivia: Eh... bijna? Volgens mij ben ik echt wel erger dan jij.
  @Spaarcentje en Bloem: Normaal gesproken kocht ik kleinere wattenschijfjes, die scheurde ik altijd in vieren, maar nu heb ik toevallig grotere gekocht (aanbieding natuurlijk) en daar zit een draadje in dat je niet kunt scheuren, dus knippen maar. Ik heb nooit make-up op mijn gezicht, alleen kohlpotlood en soms mascara op mijn ogen, dan is zo'n klein stukje met een drupje remover echt genoeg voor mij.
  @Bloem: Ik ben al dik twee weken aan het zeuren om mijn geld bij deze opdrachtgever. Mij was beloofd dat het geld binnen twee weken op mijn rekening zou staan, en die twee weken waren afgelopen dinsdag verstreken. Vandaag dus maar weer aan de bel getrokken en als ik maandag nog geen serieuze reactie of mijn geld heb, zal ik inderdaad hardere maatregelen moeten nemen. Ik doe dat alleen pas als ik echt niet anders kan, want het vertroebelt de verstandhoudingen in dit vrij persoonlijke wereldje zo.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet wat je bedoelt. Het is een afweging, maar je staat wel in je recht. Je hebt gewooon een dienst geleverd en zij zullen toch moeten betalen. Misschien is het een idee om te zeggen: het mag wel in 2x als jullie het moeilijk hebben. Beetje vorm van chantage of tegen het zere been, het zou mijn eer te na zijn als opdrachtgever.

   Verwijderen
 6. Gele doekjes gooi ik gewoon in de was en die gaan jaren mee. De rest kan ik me wel voorstellen, doe ik ook veel aan mee dus zie het niet eens meer als besparen.

  Het is wel goed om dit eens te bekijken, zo zit ik nu aan de pc met een fleecedekentje over mijn benen heen omdat ik in de tocht zit bij de deur. Maandag een nieuwe voordeur dus dan is dat probleem al opgelost.

  Succes met je opdrachten!
  Pien7

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Succes met je dubbele werkzaamheden. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een goede tips zeg, daar zou ik echt niet allemaal aan gedacht hebben. En fijn dat je die klus toch hebt aangenomen, wat je zegt; als je sneller bij je buffer bent, dat is ook wat waard. Mijn wattenschijfjes kunnen trouwens echt niet in 6-en, daar zijn ze te klein voor. Ik doe ze wel altijd door de helft, niet knippen, maar soort 'plukken'.

  BeantwoordenVerwijderen