Pagina's

donderdag 1 maart 2012

Koken uit voorraad

Ik plan meestal niet van tevoren wat ik ga koken, al lees ik op veel blogs dat dat wel beter voor je portemonnee zou zijn. Maar soms heb ik wel zin en tijd om uitgebreid te koken, en soms ook niet, en soms heb ik trek in iets bepaalds, en dat weet ik allemaal niet van tevoren. Gisteren was ik even vergeten dat er gegeten moest worden en had ik ook geen boodschappen gedaan. Dat werd dus koelkaststaren. Op het eerste oog leek het een pasta te zullen worden, want een geopend kuipje Philadelphia, een ook al geopend blikje ham, te veel eieren, spinazie in de vriezer, tot mijn blik op de broccoli en de al aangesneden paprika viel die deze week in een bio-pakket zaten dat ik had besteld (waar ook het overschot aan eieren aan te wijten is). In mijn vriezer ontdekte ik ook nog een aangebroken pakje bladerdeeg. En toen was ik opeens een hartige broccoli-hamquiche aan het maken. Dat had ik een tijd niet gedaan, leuk en makkelijk. En hij was nog hartstikke lekker ook! Wat ging erin?

vier plakjes bladerdeeg
een halve paprika in kleine stukjes
een halve stronk broccoli in kleine roosjes, een minuutje voorgekookt
een halve gesnipperde ui
een stuk ham in kleine blokjes gesneden, ik schat dat het ongeveer 1 á 1 1/2 ons was
vier kleine eieren losgeklopt met een scheut koffiemelk (want geen room o.i.d. in huis), zout, peper, italiaanse kruiden en een uitgeperst teentje knoflook
geraspte oude kaas
teen knoflook

Bladerdeeg in een quichevorm gedaan, blokjes ham, paprika, ui en broccoli erover verdeeld, kaas erboven geraspt, eimassa erbij, een half uurtje in de oven en presto. Ik at de helft ervan op en mijn vriend, die eigenlijk niet eens hier zou eten, verorberde een uurtje later smakelijk de andere helft.

Dat moet ik toch eens vaker doen, zo'n quiche, ideaal voor restverwerking. Morgen dus waarschijnlijk pasta met spinazie, kruidenkaas, knoflook en hamblokjes. Tenzij ik dus geen zin heb om te koken of geen trek in pasta heb.

Net het belastingformulier van mijn vriend ingevuld. Lekker, hij krijgt 260 euro terug. Alleen wel raar dat dat het bedrag is dat hij vorig jaar via een voorlopige aanslag vooruit had betaald. Dit jaar heeft hij weer een voorlopige aanslag gehad (zullen ze volgend jaar eindelijk eens doorkrijgen dat hij geen twee bijbaantjes meer heeft??), nu van 295 euro, die hij volgend jaar dus wel weer terug zal krijgen. Leuker kunnen ze het niet maken, logischer blijkbaar ook niet.

Van de 100 euro van Moneymiljonair heb ik alvast een extra Kiva'tje genomen (zie rechstboven op deze blog voor de link om al mijn mikrokredieten tot nu toe te zien). De rest van het geld gaat in de vakantiepot.

3 opmerkingen:

 1. Dat zijn vaak heerlijke gerechten,die je nooit meer op dezelfde manier met dezelfde hoeveelheden ingrediënten kunt maken. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat vind ik altijd zo knap, als mensen gewoon in hun koelkast kijken en met wat er ligt de heerlijkste gerechten maken. Ik kan dat niet zo goed, en moet echt plannen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik werk bijna altijd met wat er in de koelkast ligt. Ik ben absoluut niet goed in het plannen van een weekmenu. Of ik heb er dan geen zin in, of ik ben er te moe voor. Dus ik beslis pas op de dag zelf.
  Ik heb nu best weer veel groente in de koelkast. Ik weet niet hoe snel dat opkomt. Maar bij ons is het ook elk weekend weer een verrassing of er zoons thuiskomen en dan is het fijn om genoeg in huis te hebben. Ik koop groente nooit vers gesneden. Soms wel in de diepvriesversie. Basisgroente is best een tijdje houdbaar.

  Groetjes, VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen