Pagina's

zondag 4 november 2012

Ik wil even niet meer

Ik wil niet meer met dikke truien en sokken aan in huis zitten om energie te besparen en de cv angstvallig op 19 graden houden. Ik wil mijn altijd ijskoude handen niet meer om koppen thee moeten klemmen om ze warm te krijgen. Ik wil niet meer als een knieperd door de supermarkt lopen om zo goedkoop mogelijk uit te zijn, en daardoor dingen te moeten laten liggen waar ik zo'n vreselijke zin in heb. Ik wil niet meer mijn oude afgetrapte laarzen en gekregen spijkerbroeken. Ik wil niet meer doelloos door het dorp lopen omdat ik het niet over mijn hart kan verkrijgen om geld uit te geven. Ik wil geen grijze uitgroei van vijftien centimeter omdat ik de kapper te duur vind. Ik wil me niet ergeren als mijn vriend de vaat met zoveel heet water voorspoelt dat alles al blinkend schoon is voordat hij aan het afwassen begint. Ik wil de kou buiten niet, ik wil niet elke cent omdraaien. Ik wil niet dat de niets-nieuw-kopen-maand oktober ongemerkt aan me voorbij is gegaan en ik daar onbewust gewoon aan heb meegedaan. Ik wil me niet uit de naad werken zonder dat daar iets leuks tegenover staat. Ik wil me geen zorgen maken over de toekomst. Ik wil niet bang zijn dat ik dit huis ooit niet meer kan betalen en zal moeten verhuizen.

Ik wil warmte. Ik wil nieuwe laarzen kopen. Ik wil naar de sauna. Ik wil onder de zonnebank. Ik wil een paar daagjes weg. Ik wil in mijn campertje stappen en naar het zuiden rijden. Ik wil mijn vriend een kus geven als hij zo lief is om de afwas of andere huishoudelijke dingen voor me te doen omdat ik zo hard aan het werk ben. Ik wil, ik wil, ik wil....

De oorzaak? Gedeeltelijk het troosteloze weer, denk ik. Gedeeltelijk de enorme lading werk die voor me ligt. Gedeeltelijk de zorgelijke berichten uit de politiek. Gedeeltelijk mijn snel veranderlijke karakter. Gedeeltelijk het feit dat ik nog twee weken moet wachten tot er eindelijk weer eens geld binnenkomt, en mijn wasmachine het dus nog steeds niet doet omdat ik me nog geen monteur kan veroorloven. En de druppel: dat ik gisteren te horen kreeg dat de lekkage bij mijn benedenbuurman te wijten is aan mijn terrasmuur, die poreus en verzadigd is van vocht, wat doorlekt naar beneden, en die dus vervangen moet worden. Een stenen muur van 6,5 meter lang die moet worden afgebroken en opnieuw worden opgebouwd, wat een aardige duit gaat kosten. En toen was ik het opeens zo zat. Zo hard werken, zo zuinig zijn, om mijn goeie geld dan te moeten uitgeven aan een muur! Een múúr!

Mijn wie-dan-leeft-wie-dan-zorgt-duiveltje tettert dus flink in mijn oor dat ik dan maar een deel van mijn moeizaam opgebouwde buffer moet opofferen om het nú leuk te hebben, om morgen lekker naar de sauna te gaan en en passant even een paar leuke laarzen te kopen waar ik géén natte voeten in krijg als ik in de regen loop.

Het gaat wel weer over, hoor, ik ken mij. Maar nu wil ik even niet meer leven met het oog op de toekomst.

20 opmerkingen:

 1. Herkenbaar! Misschien jezelf af en toe toch iets kleins gunnen als dat mogelijk is? Ik bedoel maar: een middagje sauna kan wonderen doen voor je humeur....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geen natte voeten hoor! Ik bezuinig nu al zolang, datiksoms denk dat het een tweede natuur is geworden. Maardat is niet zo.
  Mijn karakter is nogsteeds van gezellig en nietoveralop krenten.

  Die regeringsplannen van hetduoonder leideng van Marx Rutte. Ik heb het gevoel dat de soep niet zo heet gegeten wordt als deze wordt opgediend.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Af en toe moet je jezelf kietelen anders is het niet vol te houden. K heb net de verwarming ook een slinger gegeven omdat het hier maar 19 graden was en ik dus ook steen koude handen heb!
  Ik pak er een lekker bakkie koffie bij en ga heerlijk opwarmen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Balen mag en een lekker gebakje of iets anders overzichtelijks om van te genieten, mag best om de moraal wat op te krikken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vandaag even lekker de verwarming hoog en genieten, morgen is er weer een dag. Zie het maar als een dieet. Een keertje zondigen betekent nog niet dat je meteen kilo´s aan komt, tóch??

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik kan me goed voorstellen dat je er ontzettend de P in hebt. Tijd om jezelf even te verwennen dus. Zet die kachel hoger vandaag, schenk jezelf een lekkere kop thee in, muziekje aan, boekje lezen, neem een bak chips ofzo, iets wat je lekker vindt. En probeer te niet te druk te maken, laat los. Sommige dingen kun je niet beïnvloeden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat is een optelsom van"moetens". Gun jezelf een kleinigheidje. Misschien knap je er van op.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oh wat een heerlijk herkenbaar stukje. Ik heb dat ook zo regelmatig dan denk ik waar doe ik het allemaal voor. Als je eindeloos zuinig bezig bent en er weer een heerlijke bon voor te hard rijden binnen komt van manlief dan denk ik. Krijg het heen en weer allemaal en vlieg naar de winkel voor een heerlijk tijdschrift. Het valt soms ook niet mee....pppfffft. Sterkte met je dippie!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heel herkenbaar! Door alle bezuinigingen in het regeerakkoord krijg ik ook helemaal zin om het bijltje er bij neer te gooien. Ik ga er vermoedelijk flink op achteruit, ondanks koopkrachtberekeningen dat ik er nauwelijks op achteruit zou gaan. Het is hier heerlijk warm en de kaarsen branden gezellig! Vorige week al met vriendinnen afgesproken om binnenkort weer eens lekker te eten en bij te praten en vandaag een afspraak gemaakt bij de kapper (leve internet!).

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Slinger die kachel lekker aan! Laat je niet "verrekken" zoals ik het altijd zeg. Je hoeft toch gelijk niet per maand meer te betalen? Zie je op je eindafrekening wel weer...Niet te druk om maken...Ga van de week naar een schoenenwinkel, en koop leuke nieuwe laarzen!! Of over 2 week als het salaris weer binnen is ;-). Ga lekker onder de zonnebank, kan jou het schelen? En neem lekker een middagje helemaal voor jezelf, saunaatje, lekker drankje erbij, ff even helemaal niks....Wedden dat je er dan weer helemaal tegenaan kan?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Altijd bezuinigen en overal op letten..... dat houdt geen mens vol. Ik ook niet. Soms spring ik uit de band, geef toe aan mijn drang om iets leuks te doen of te kopen en dan is het er zomaar weer, het gevoel om toch weer te consuminderen.

  Heel herkenbaar!

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Af en toe toegeven aan die drang is ook menselijk toch, gewoon een keertje uit de bocht vliegen kan je er daarna weer tegen,
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Iets minder hard voor jezelf zijn en je niet alles ontzeggen doet wonderen. Bij natte voeten nieuwe laarzen kopen en dan niet meteen de duurste uit het rek. Wanneer je te hard voor jezelf bent gaat de sjeu eraf en lijkt het bij een kleine tegenslag meteen alsof alles tegenzit. Dus kop op, kijk terug naar al je goede besparingen en hoeveel minder je het had gehad wanneer je nu niet en geen gel en dezelfde tegenslagen had gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Gewoon doen, die kachel lekker een paar graden hoger.Er komen wel weer dagen dat je er beter tegen kan.Het is zo herkenbaar.Even het idee hebben dat je het allemaal "voor niets" doet (of beter nog:laat).Geniet even van wat extra warmte, een extraatje erbij en een zoen voor je man!(dat is gratis;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik kan het me goed voorstellen, dat je er even genoeg van hebt. Dat komt overal voor. Eeven de teugels laten vieren kan geen kwaad. Dat geeft vaak een luxe gevoel. Gewoon doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Waarom zou jij die stenen muur moeten betalen? Je hebt het over een BENEDENbuurman. Dan ben je vast lid van een Ver. van Eigenaars. Ik weet niet hoe groot die is. Misschien bestaat ie maar uit twee leden: jij en je benedenbuurman.
  Maar toch! Vaak staat in de Akte van Splitsing (in appartementsrechten) dat de buitenmuren tot de gemeenschappelijke zaken behoren. Ik hoop het in ieder geval voor je want dat betekent dat de rekening voor het vervangen van de terrasmuur voor jou erg mee gaat vallen omdat de andere eigenaar(s) mee moeten betalen.


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, Hermi, onze VvE bestaat uit mij en mijn benedenbuurman, maar de muur waar het om gaat is de afscheiding tussen mijn terras en dat van mijn naaste buurman, en is dus geen gevelmuur. Bij ons is alleen het dak gemeenschappelijk bezit. Ik ga uiteraard wel contact met de naaste buurman opnemen, want het is net zo goed zijn muur als de mijne. Dank je wel voor het meedenken.

   Verwijderen
 17. Even niet meer moeten is zo'n verademing!
  Daarna komt de moed wel weer om door te gaan. Even genieten mag best..

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Allemaal heel erg bedankt voor de lieve reacties, alleen dat deed me al veel goed. Voel me inmiddels gelukkig alweer wat sterker en optimistischer. Het moest er blijkbaar gewoon even uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Balen zeg! Vooral van die muur, is stomvervelend natuurlijk. Soms heb je van die momenten… Gelukkig gaan ze altijd weer voorbij.

  BeantwoordenVerwijderen