Pagina's

zaterdag 31 oktober 2009

Hobby-manie

Ik heb een probleempje. Ik vind bijna alles leuk, en als ik weer eens een nieuwe hobby vind, stort ik me daar uiterst fanatiek op... zolang het duurt. Zo was daar de breimanie, de stenenslijpmanie, de sieradenmanie, de schildermanie, de microscoopmanie, de glas-in-lood-manie, de airbrush-manie, de schrijfmanie, de dansmanie, de zangmanie, de drummanie, de sportschoolmanie (wat wordt manie trouwens een raar woord als je het vaak typt), de fotografiemanie, de verzamelmanie, de mozaïekmanie, de kookmanie... en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik begin overal vol enthousiasme aan en krijg dan visioenen dat ik ergens heel goed in word en er misschien zelfs geld mee kan verdienen, maar zodra er dan iets anders op mijn maniepad komt, stort ik me daar weer voor honderd procent op. Maar afscheid nemen van mijn hobbyspullen, dat kan ik niet of nauwelijks. Zo had ik ooit een breimachine, waar ik de prachtigste truien op maakte, rats-rats-rats, weer een trui af. Snel klaar, veel plezier. Die breimachine heb ik al jaren geleden verkocht omdat ik er gewoon klaar mee was, maar nu een vriendin (die net zo erg is als ik) meldde weer een breimachine te hebben gekocht, begint het weer te kriebelen. Nee, ik doe het niet, ik weet dat ik er na één trui toch weer de brui aan geef. Het gevolg van al die hobbybevliegingen is dat mijn huis vol staat met spullen. Stapels schildersdoeken, twee ezels, laden vol verf en kwasten, die nu overigens weer goed van pas komen omdat ik weer eens een schildercursus ben begonnen (dat blijft als een rode draad door mijn leven lopen), een dure polarisatiemicroscoop, die ik pas weer even heb opgesteld en gebruikt omdat ik in opdracht foto's voor iemand heb gemaakt. Twee stenenslijptrommels en slijppoeder (en dozen vol geslepen stenen, prachtig mooi, maar wat heb je eraan). Een airbrush-compressor en alle attributen om airbrush-tattoo's te maken. Glasverf, kledingverf, camera's, albums vol postzegels, een hele rij pop-up-boeken (die ik zo zoetjesaan aan het weggeven ben aan de kleinkinderen van lat-vriend), rollen zilverdraad, tangetjes, kraaltjes, sluitinkjes, en nog veel, veel meer. Ik vind het heerlijk om te hebben allemaal en doe er moeilijk afstand van. En nu bedenk ik opeens een nieuwe hobby... zal ik maar eens een hobbywinkeltje beginnen?

Maar nu heb ik dan eindelijk een verstándige manie, de consumindermanie. Nog nooit zo'n goedkope hobby gehad, en nog leuk ook, bevalt me prima. Nu maar hopen dat deze een langer leven beschoren is dan al die andere. Als ik dus opeens niets meer van me laat horen, ben ik waarschijnlijk aan het speksteensnijden, aan het parachutespringen of op een piano aan het pingelen. Jullie zijn gewaarschuwd.

6 opmerkingen:

 1. hoe herkenbaar... hihih
  gr jenny

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Momenteel heb ik een opruimmanie...heb mijn huis ook zo volgebouwd dat ik er wel aan moet beginnen. Nu heb ik wel goede doelen zoals mijn moeder, een vriendin die net gescheiden is, het koor voor de rommelmarkt en de voedselbank. Maar gek genoeg is het nog niet leeg hier. De zolder is in 9 jaar tijd dichtgegroeid.
  Ik heb meer problemen met het pinnen...er zijn altijd wel heel onverwachte dingen te betalen. Daarom verzamel ik nu alleen wat gratis is: zoals die leuke poppetjes bij de appie.
  Heb je al bedacht wat je wilt doen met al dat geld dat je nu gaat sparen? Heb je een speciale wens of reis die je wilt maken?
  groetjes,
  Pien

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Pien,
  Ik heb mijn spaargeld verdeeld over drie doelen: aflossen van mijn hypotheek, het opvullen van mijn pensioenkrater en vakanties. Ik ben gek op reizen, maar zolang mijn lat-vriend nog schulden heeftm zal verweggistan er even niet inzitten.
  Heel veel succes met je oprruimmanie!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Grinnik - wat een leuk stukje !!!
  Enne, manie is ook een heel raar woord om te vaak te lezen - misschien moeten we er daarom maar eens mee ophouden? Mijn streven is om mijn spullen gewoon op te maken - dus eerst de wol opmaken,voordat ik nieuwe koop (werkt niet, want dan heb je toch nét een bolletje van een ander kleurtje nodig, en raakt de kist weer voller). Maar het streven is aardig niet?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jij hoeft je in ieder geval niet te vervelen als de druilirige dagen voor de deur staan!
  Van 1 manie kan ik je misschien wel verlossen en dat is de kralen (sieraden) manie.
  Als jij dr niks meer mee doet wil ik het best van je overkopen. Jij plaat een manie armer en ik blij.

  Verder is het in mijn huis ook 1 grote vuilnisbelt.

  Als je het ene hoekje opgeruimd hebt en je omdraaid ligt het andere hoekje vol!
  Schiet eigenlijk dus helemaal niet op whaha!

  Liefs Schuldenaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben bang dat mijn kralen'collectie' voor jou niet interessant is, Schuldenaar, het is een bijeengeraapt zooitje, het mooiere spul is al naar mijn zus gegaan die er echt hele leuke dingen van maakt (zoals sleutelhangerkettinkjes, superleuk). Maar mocht ik nog ergens een doosje tegenkomen (zal graven worden :-)) dan laat ik het je weten.

  BeantwoordenVerwijderen